Tecavüz hakkında vazgeçmemiz gereken altı efsane

Bir kadının tecavüze uğradığı sırada ne giydiği sorusu tamamen anlamsızdır. Tecavüz, hiçbir zaman, tecavüze uğrayan kişinin suçu değildir. Rıza olmaksızın cinsel ilişkinin tecavüz olduğunun kabul edilmesi, tecavüzden hayatta kalanlara daha da çok zarar veren toplumsal davranışların değiştirilmesinde ilk adımdır. Çocuklara yönelik her türlü cinsel istismar, aile ve toplum için onarılması çok zor sorunlara ya da geri dönülemez sonuçlara yol açan toplumsal bir suçtur.

Bu nedenle, tecavüzle ilgili beş doğru bilgiyi paylaşalım. Tecavüz mağdurları çoğunlukla kadındır, ama kız ya da erkek çocuk, erkek ya da kadın eşcinsel, transseksüel ya da transvestit de olabilir. Tecavüz suçunun birleştirici yanı mağdurlarının aynı cinsiyetten (kadın) olması değil, faillerinin aynı cinsiyetten olmasıdır. O yüzden tıpkı tecavüzde olduğu gibi şiddet ve cinayette de, “kadına karşı şiddet” ya da “kadın cinayeti” demektense, “erkek şiddeti”, “erkek cinayeti” demek daha doğrudur. O yüzden de tecavüz (ve şiddet ve cinayet) bir “kadın sorunu” değildir. Hepimiz tecavüze ve şiddete uğrayabilir, hepimiz gözü dönmüş erkek cinayetine kurban gidebiliriz.

  • Cinsel eğitimin verilmemesi nedeniyle çocuklarda cinselliğe olan İLGİ ve MERAK artıyor.
  • Danimarka’da bir müze, bir ressama temelde parayla ilgili iki tane resim sipariş etmiş, bu resimler için parayı da ödemiş.
  • Çoğu zaman bu tür tecavüzcü mağdur tarafından bilinmez ve mağdurları hedef alma ve onlara saldırmada belirli ve tahmin edilebilir bir model izler.
  • Çocuğunuza yapılan en ufak bir haksızlığı bile çocuğunuz karşısında onaylamadığınızı belirtin.
  • Tecavüz, faillere karşı önceki davranışlarının cezası olarak babayı veya erkek kardeşleri aşağılamak ve utandırmak için yapılır.
  • Mahkeme kararı onun ailesi için büyük bir hayal kırıklığı oldu.

Tecavüze uğrayan kişiler çoğunlukla fiziksel olarak direnmiyor. Tecavüzlerin çoğu, kurbanın tanıdığı biri tarafından gerçekleştirilmekte olup yabancı biri tarafından tecavüz daha nadir olmaktadır. Amerikalı Rape, Abuse & Incest National Network adlı kuruluşa göre her 10 tecavüzden 7’sinde kurban faili tanımaktadır. Vajinal yolla ırza geçmede; genital organlar çevresinde, göğüslerde, boyunda, uyluk iç yüzlerinde ve gluteal bölgelerde ekimoz, erozyon ve eritem gibi travmatik lezyonlar oluşabilir. Cinsel organlar dışında vücudun diğer yerlerinde de bunun gibi belirtiler bulunabilir. Vajina içinde ve dışında genital bölge çevresinde olayın mağduru ve failini iç çamaşırlarında meni ve meni lekeleri bulunabilir.

Bir çalışma, toplu tecavüz olaylarında suçluların ve kurbanların daha genç ve işsiz olması olasılığının daha yüksek olduğunu gösterdi. Toplu tecavüz vakaları, bireysel tecavüzlere göre daha fazla alkol ve uyuşturucu kullanımı, gece saldırıları ve şiddetli cinsel saldırı sonuçları ve daha az kurban direnci ve daha az silah içeriyordu. İki kategori, saldırı sırasında içki ve diğer uyuşturucu kullanım miktarları bakımından yaklaşık aynıydı. Eğer çocuğunuzun istismara uğradığını öğrenirseniz öncelikle çocuğunuzla sakin ve rahat bir iletişim içine girmelisiniz. Onu suçlamayacağınızı her koşulda sevip koruyacağınızı bilmesini sağlamalısınız. Olanları sakince anlatmasını istemeli ve siz de mümkün olduğunca onu zorlamadan heyecanınızı kontrol altına alarak dinlemelisiniz.

Çocuğa tecavüz haberleri

Bunu kabul etmeden bıraktım sorunu çözmeyi, ne olduğunu bile anlayamayız. Ama ne yapmış, bu sözde satışı ve alacağı bahane ederek Türkiye’de bazı insanlardan toplamda 20 milyon lira paralarını geri ödeme vaadiyle almış. Paralar geri ödenmeyince de hakkında savcılığa şikayette bulunulmuş, o da şimdi yargılanacağı günü bekliyor.

Aile de bu olay karşısında ayakta kalmaya çalışıyor. Baba memur, anne ise evlerde temizliğe yardım ediyor. Mahkeme kararı onun ailesi için büyük bir hayal kırıklığı oldu.

Etiketlerle Hızlı Çocuğa tecavüz:

Kolay erişim yolu olan internetin zararları hakkında çocukları bu sancılı geçiş döneminde olumlu yönlendirme görevi yine ailelere düşüyor. Peki, bu yönlendirme nasıl daha doğru ve etkili yapılabilir? İnternet üzerinden oynana oyunlarda, izlenen filmlerde ve gece geç saatte yayınlanan televizyon içeriklerinde çocukları ve ergenleri olumsuz etkileyebilecek unsurlar yer alabiliyor. Bu nedenle başta aileler, medya, sivil toplum kuruluşları ve devlet kurumlarına büyük görevler düşüyor. Ebeveynlerin çocuklarının kullandıkları bilgisayar ve tabletlere online güvenlik ve uygunsuz internet erişimini engelleyici programlar kurmaları ve çocuklarına cinsel eğitim vermeleri gerekiyor. Ayrıca çocukların takibi ve bilgilendirilmenin yanı sıra, günümüzde en kolay erişim yolu olan “internetin sınırlandırılması” ve gerekirse bir cinsel terapistten yardım ve tavsiye alınması önem arz ediyor.

  • Yapılması gereken çocuklarımıza yönelik her türlü yanlışı arayıp bulmak ve ortaya çıkarmak olmalıdır.
  • Çocuk Esirgeme Kurumu’ndan Neil Roberts, BBC’ye konuşurken “Baba beni görmeye geldiğinde en büyük sıkıntısının basın olduğunu söylemişti. Evinin önünde gece gündüz gazetecilerin beklediğini, özel hayatlarının kalmadığını anlatıyordu” diyor.
  • Kingston, Ontario’daki Queen’s Üniversitesi’nde psikolog Howard Barbaree’ye göre, çoğu tecavüz dürtüsel ve fırsatçıdır ve dürtüsel suçlar da dahil olmak üzere başka dürtüsel eylemlerde bulunabilecek kişiler tarafından işlenir.
  • Bazı gazeteciler istismardan haberdar olup olmadığını dahi sormuş.
  • 2016’da, AB’de cinsiyete dayalı şiddetle ilgili davranışlar üzerine yapılan bir ankete katılanların yüzde 11’i, kaygı verici bir şekilde, yakın bir partneri cinsel ilişkiye zorlamanın hukuka aykırı olmaması gerektiğini belirtti.
  • Karakolda, savcılıkta, mahkemede, adli tıpta vs. Bazen üzerinden çok zaman geçtiği halde çocuklara aynı sorular defalarca sorulmakta ve çocuklar yaşadıkları travmayı yeniden hatırlayarak sürekli travmatize olmaktadırlar.

BİST isim ve logosu “Koruma Marka Belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Yarışmaya Türkiye’deki tüm resmi ve özel ortaokulların 6. Sınıf öğrencileri ile İHL hazırlık sınıfları katılacak. Dereceye girecek 608 öğrenciye 681 bin TL, 36 öğretmen ve müdüre 114 bin TL olmak üzere toplamda 795 bin TL para ödülü dağıtacak.

Facebook profilinde yaşı büyük yazınca tecavüz sanığı beraat etti

Ne yasada ne de gerçek hayatta, fiziksel olarak direnmeyen kişinin rıza gösterdiği varsayılmamalıdır. Bir kadının gözle görülür yaralarının olmaması ya da HAYIR dememiş veya direnmemiş olması, tecavüze uğramadığı anlamına gelmez. Örneğin, 2017’de İsveç’te tecavüzden hayatta kalan 298 kadınla gerçekleştirilen klinik araştırma, kadınların yüzde 70’inin saldırı sırasında “istemsiz felç” geçirdiğini tespit etti. Tecavüzlerin yabancılar tarafından gerçekleştirildiğine ilişkin varsayım oldukça yaygın. Fakat aslında tecavüzlerin çoğu, tecavüze uğrayan kişinin tanıdığı kişi veya kişilerce gerçekleştiriliyor. Tecavüz eden kişi bir arkadaş, iş arkadaşı, aile üyesi, eş veya eski eş olabilir.

  • Ancak sorunun boyutu hakkında sistematik bilgi yetersizdir.
  • Bilindiği üzere, İngiltere’de 13 yaşındaki bir erkek çocuğu bilgisayar oyunlarında izlediği porno filmlerden etkilenerek 8 yaşındaki kız kardeşine tecavüz ettiğini itiraf etmişti.
  • Vajina içinde ve dışında genital bölge çevresinde olayın mağduru ve failini iç çamaşırlarında meni ve meni lekeleri bulunabilir.
  • Tecavüz imkânsız bir iktidar gayretidir, o yüzden her yerdedir.
  • Ama ne yapmış, bu sözde satışı ve alacağı bahane ederek Türkiye’de bazı insanlardan toplamda 20 milyon lira paralarını geri ödeme vaadiyle almış.

Meselenin temelinde ‘çoklu kişilik bozukluğu’ tanısı yatıyor. Psikiyatride bu tanı, örneğin kalp damar cerrahlarının anjiyo yapıp ‘Sizin kalbinizi besleyen damarlardan biri yüzde 80 tıkalı’ demesi gibi matematiksel bir kesinlik içermiyor. Aksine çok büyük belirsizlikleri içinde barındırıyor. Bu ilk haberin ardından doğal olarak bütün gazeteciler ve bu arada 10Haber ekibi de bu soruşturmanın detaylarını öğrenmek için harekete geçti. Savcılık gerçek büyük resmin ne kadarını görüyor söylemek zor ama biz gazetecilerin savcılıktan bile daha küçük bir dizi resim parçasına sahip olduğumuza, bir anlamda karanlıkta yol bulmaya çalıştığımıza kuşku yok.

Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Törelerin, yasakların, günahların, ahlak kurallarının “namus” anlayışının hemen hepsi bir yerden cinsellikle bağlantılı, onun üstüne kurulu. Hal böyle olunca da tecavüz, bedene yönelik diğer ihlal biçimlerine göre çok daha büyük bir vahamete kavuşuyor. Durup dururken dayak yiyen biri kendini suçlu hissetmez genellikle. Ama tecavüze uğrayan kendini suçlu hissediyor; eğer erkekse, yalnızca suçlu değil, hadım edilmiş gibi de hissediyor.

  • Sesi en çok çıkan, en çok gürültü eden, tecavüzcüye yönelik en çok öfke çığlığı atan ise tecavüze en uzak duran kişi değildir.
  • Bebeğim eğer biri burana dokunuyorsa (bacak, baldır, meme, kalça, cinsel organ ama unutmayın özellikle baldır ilk taciz buradan başlar sonra yukarı çıkar) bunu bana söyle olur mu?
  • Şimdi başınızı önümüze eğip utanç içinde “imdat” diye bağırdığınızı duyuyorum, kız çocuğunu o odadan kaçırmalıyız!
  • Böylece evdeki tecavüzcünün (kocanın, akrabanın, üvey ya da öz babanın) işi biraz daha kolaylaşmış olur.
  • Bedene yönelik diğer saldırganlık biçimlerinden farklı olarak, doğruca cinsel organları hedef aldığı için.

Sıkı denetimin bir sebebi, bu maddenin sokakta da ‘kafa bulmak’ ve ‘uçmak’ için kullanılması. Zorla oral birleşme gerçekleştirmek de tecavüz sayılmaktadır. Eylem; akıl ve bedensel zayıflıktan yararlanılarak gerçekleştirilmedikçe ve zor kullanılmadıkça ırza geçme olarak kabul edilmez. Ona öncelikli olarak bugün en çok neye sevindin diye sorun ve bir yetişkin ile konuşuyormuş gibi davranın. Hemen ardından acele etmeden onu bugün en çok üzen şeyi sorun.

Yargıtay, Kars’ta 9 yaşındaki Mert’e tecavüz edip öldüren sanığın cezasını onayladı

Şimdi savcılık, bu hassas, deyim yerindeyse ‘Pandora’nın Kutusu’ gibi olan konuyu soruşturuyor. Mesele basit bir ‘FETÖ’cü doktor’ Çocuk pornosu olmanın çok ötesinde. Mesele onlarca, belki yüzlerce çocuğun hayatını, onların ailelerinin hayatını ilgilendiriyor. Kaçınılmaz olarak olay bir noktada savcılığa ve polise intikal ediyor ve o andan itibaren o çocuğun ailesi belki de düşmanınız oluyor, onlar da sizi şikayete başlıyorlar, sizi ‘Çocuklarını manipüle etmek’le suçluyorlar. 5.Alkol ve uyuşturucu kullanımı kesinlikle tecavüzü haklı gösteremez. Kadınlar giydikleri kıyafetler nedeniyle suçlanamaz.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *